Работата през лятото е полезна за психиката на тинейджърите

Работата през лятото е полезна за психиката на тинейджърите

© Associated Press

Тинейджърите са по-малко склонни към самоубийства, ако през летните ваканции работят. Лятната заетост е сдържащ фактор за опасните поведенчески и емоционални разстройства, които се проявяват особено силно, когато учениците разполагат с много свободно време, смятат учени от Университета на Айова.


Лятната работа подобрява повече психологическото състояние на тинейджърите от рисковите групи, отколкото работата в течение на цялата учебна година, редовното посещение на църква или участието в спортни мероприятия, твърдят учените, цитирани от ИТАР-ТАСС.


Активната дейност по време на дългите летни ваканции е полезна за юношеската неустойчива психика, тъй като създава чувство за собственото достойнство, защото тинейджърът сам печели пари и проявява своите способности и умения. Рисковите фактори, които могат да подтикнат непълнолетните към самоубийство, включват злоупотреба с алкохол, затлъстяване, насилие над личността (физическа агресия, изнасилване и т.н.) и ниска самооценка.


При учениците с един или няколко рискови фактора, 20 или повече часа седмичен труд създава своеобразен имунитет срещу депресивните мисли и угнетеното настроение, отбелязват американските психолози. За децата под 16 години, които могат да работят само по 10 часа седмично в САЩ, лятната работа също е полезна. Но родителите и преподавателите трябва да обърнат внимание на условията на труд за учениците, за да не се превърнат последните в жертви заради своята неопитност и социална незащитеност, предупреждават експертите.


Всичко, което трябва да знаете за: