Как да преодоляваме напрежението и стреса

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Психиката има значение за появата и развитието на редица болести (напр. астма, колит, язва на стомаха и дванадесето-пръстника, мигрена и др. В тези случаи говорим за психосо-матични заболявания.

Психика и болест

Преди няколко години чрез експерименти с кучета учените доказаха тясната връзка между психичното състояние и физическото заболяване. Те установиха, че кучетата са неспокойни, напрегнати и развиват язви, ако не получават храната, която очакват. Добре известен е един друг експеримент. При електрошокове на крави беше намерено, че напрежението, породено в мозъка на кравите от страха да ги подложат на електрошок, е много по-пагубно за тяхното състояние, отколкото самият електрически шок. Така бе оформена тезата, че ако има взаимовръзка между мозъчната дейност и физическото здраве при животните, тя трябва да бъде много по-силно изразена при хората.

Взаимозависимост между психика и физика

Емоцията следователно не е само проява на психиката, тя влияе и върху тялото. Страх и гняв карат сърцето да тупти по-силно, повишават кръвното налягане и предизвикват изменения в обмяната на веществата. Известен е случай с професионален боксьор, който редовно се събуждал от сърдечни болки, защото сънувал състезанията си удар след удар и дори в съня си усещал голямо напрежение.

Психика и физика

Някои лекари смятат, че повече от половината от всички заболявания се причиняват от напрежение и стрес. Безпокойство и напрежение, които се появяват на чести интервали, изтощават нервната система. По същия  начин болест,смърт в семейството или загуба на работата довеждат до невроза, която постепенно преминава в телесно (соматично) заболяване.

Стрес и сърдечни заболявания

Когато организмът е под напрежение, т.е. в състояние на стрес някои хормони се секретират в излишък, повишава се и на кръвната захар. Ако този стрес продължава дълго трайно повишеното ниво на захарта в кръвта води до диабет и атеросклероза. Известният американски специалист  по сьрдечни заболявания — д-р Вайс, и неговите сътрудници сравниха начина на живот иа 45 души, страдащи от коронарна болест, с живота на същия брой хора без сърдечно заболяване. Те установиха много повече случаи на повишено напрежение и стресови състояния в живота на изследваните, които впоследствие бяха развили сърдечна криза.    

Стрес и сърдечни заболявания                                                                                                                                          

Трябва да сме съвсем наясно по този въпрос. Ако организмът постоянно е в стресово състояние, той  е предразположен към заболяване. Също като кола, на която натискаме с пълна сила едновременно газта и спирачките. След време нещо непременно ще се повреди. В случая с колата това не е кой знае какво—винаги ще се намерят резервни части. Но в случая с човешкия организъм, увреден от продължителен стрес и напрежение, резервни части ще намерим извънредно трудно.

Напрежение и заболявания

Добър пример за взаимовръзката между стреса и здравето е случаят, когато един бра к върви към разпадане. Често в резултат следва разруха на здравето на единия иди на двамата партньори.

Стресът нормално съществува в нашия живот. Никой не може напълно да се спаси от него. Но реакциите към стресовите състояния могат да варират извънредно много. Най-честата нежелателна реакция към стреса е продължителната потиснатост. Често симптоми на потиснатостта са безсънието и липсата на интерес към  работата.

Напрежение и заболявания

Напрежението възниква и се проявява по различни причини. Някои хора се напрягат повече, когато играят голф, отколкото когато са в службата. Някой може да отпусне нервите си само като ходи нагоре надолу в своя кабинет, докато друг може да предприеме околосветско пътуване и все още да се чувствува напрегнат.

Невротизираният човек е, така да се каже, половин човек. Той е безчувствен към радостите на живота и неговата невроза го лишава от удоволствие и щастие, които иначе щяха да бъдат негови.

Как да преодолеем напрежението и стресовите състояния

Издири причината

Когато се опитваме да установим причината за стреса и поти снатостта, правим важна и необходима стъпка за разрешаване на проблема. Струва си човек да се постарае да открие причина­та за напрежението си. След като причината е определена, мо жем значително да намалим напрежението, като говорим за своя проблем е приятели и съветници. Това вероятно е главната цел на психоаналитиците на Запад. За да проучат причините за напре­жението, те изразходват часове и често трябва да се връщат далеч назад — в детството на пациента.

Издири причината

Често пъти разговорът за причините помага. Споделянето на интимните и личните проблеми с близък приятел помага да се преодолеят напрежението и потиснатостта. 

Изследвай житейските ситуации

Все повече лекари сега смятат, че за успешното лечение на заболяванията, причинени от стрес и емоционално напрежение, трябва да се проучат настоящето и миналото на пациента. При тези заболявания решаващи за излекуването са промяната на начина на живот и мислене и пълното преустройство на заоби­калящата среда.

Силата на самовнушението

Прочутите свети места на лурдите във Франция и на ширдите в Индия са, между другото, места, където са станали чудотворни изцеления. Ясно е обаче, че тези изцеления са резултат на самовнушение. Поклонниците са вярвали, че ще се излекуват, и така те са получавали подобрение. Самовнушението е важен фактор  при лечението.

Похвалата и любовта помагат

Почитта, любовта и вниманието също  могат да повлияят върху здравословното   състояние.   Ако засвидетелствате любов и топлина към един човек, вие сте в състояние да предизвикате пълна физическа  промяна  у  него.

Похвалата помага

Психотерапия

Лекари са открили, че психотерапията помага при мускулна слабост, артритни болки и някои други оплаквания. Това дава представа за значението на психиката при лекуването на болестта.

Ефект от непрекъснато повтарян

Французинът Куе основава своя метод на лечение върху повторе­нието. Той кара своя пациент да повтаря отново и отново, че е из­лекуван, докато болният се самоубеждава, че е излекуван — и той наистина е излекуван. Това е друг пример за силата на духа при едно лечение.

Младежкият дух и влиянието му върху организма

Микеланджело, Бърнард Шоу, Бъртранд Ръсел, Съмърсет Моам Уинстъа Чърчил са примери за хора, чийто младежки дух поддър, жа тяхното тяло младо н активно дълго време през старостта. 

Младежкия дух помага

Интелектуалните интереси могат да направят чудеса за физическото състояние.Любимата работа или занимателното хоби отдалечава старостта, крепи тялото и духа млади и жизнени. Психичното остаряване е важен фактор и често започва дълго преди физическото остаряване. Признаците са ясни: човек става догматичен, не желае приключение заради самото приключение, не одобрява промяната и сексуалните му преживявания стават навик като вечерното миене на зъбите. Внимавайте да не допуснете такъв развой на събитията!

Шавазана

Друг начин да се превъзмогне напрежението е да се практикува физическо и умствено отпускане и това се постига добре със старинното йогийско упражнение шавазана, което ще опишем малко по-подробно, когато говорим за коронарните заболявания. Ако се практикува правилно, упражнението може да допринесе много  за премахване на напрежението.

Промяна на навиците

Винаги е добре да има ваканция: тя бележи прекъсване в стресовия модел. Често се развива стрес, когато се прави нещо непрекъснато ден след ден. Пълната промяна помага този стрес постепенно да изчезне. Ако вие нормално водите удобен живот, идете през ваканцията някъде, където условията са по-примитивни. Ако живеете в голям град със замърсена атмосфера, прекарайте отпус­ката си в провинцията, където въздухът е по-чист. Интересното хо­би, различно от работата, също помага да се намали напрежението. Омар Шариф играе шаммионатен бридж, Уинстън Чърчил редеше тухли и боядисваше стени, Ф. Д. Рузвелт събираше марки, Хенри Форд се интересуваше много от антики.

Животът е в сегашния момент

Много хора които са изпълнени с безпокойства, напрежение И стрес, се намират в това състояние, защото си мислят какво би могло да се случи в бъдеще или пък си спомнят за минали трудности. Няма смисъл да се напрягате за нещо в бъдеще; важното е сегашното — то наистина е определящо. Направете всичко от себе си да спасите и да се радвате на сегашното—бъдещето сигурно ще се погриже за себе си. Този начин на мислене ще премахне всяко напрежение и   стрес.

Подобни статии

Почивка в България

Почивка в България

Почивка в България ако се чудите каде. Ако се чудите каде да релаксирате изберете нашата мила родина България. Почивката ви в Бълга...

Някои широко разпространени медицински митове

Някои широко разпространени медицински митове

Мит: не яжте непосредствено преди плуване Съществува мнение, че ако се плува непосредствено след хранене, вероятно е да се получи схващан...

Как да предотвратяваме сърдечни болести и мозъчни инсулти

Как да предотвратяваме сърдечни болести и мозъчни инсулти

През последните 50 години в развитите страни настъпи пълна промяна на причините за смъртността всред населението В миналото най-много жертви...

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Херния е проблем, който е причинен от отслабване на мускулите на коремната стена. Това е много болезнено състояние, което може да засегн...

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Въведение в проблематикатаМиопия или късогледство такова състояние, при което човек вижда обектите в близост до него съвсем ясно, но далечни...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

17.05.2012

Обновено
Обновено

17.05.2012

Прочетено
Прочетено

12220

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия