ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Затлъстяването може да се дължи на проблем с психиката

Имам наднормено тегло и от около 2 месеца не се чувствам добре – отпаднала съм, бързо се изморявам и имам сърцебиене. Когато се разхождам, понякога чувствам слабост в краката си, все едно съм работила 12 часа без пре­късване. Може ли тези мои оплаквания да се дължат на наднорменото ми тегло, или трябва да търся причините другаде?

Марияна Йорданова, Монтана

Затлъстяването е прекалено натрупване на мастна тъкан в орга­низма. В зависимост от степента на това нат­рупване състоянието се класифицира като над­нормено тегло или като затлъстяване, предста­вляващи различни степе­ни на здравен риск.

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и разхода на енергия. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната актив­ност енергия.

Свръхконсумацията на енергийна храна може да се дължи на психоло­гични наследствени и хормонални фактори. Из­вестен е фактът, че хора с наследствена обремененост са предразполо­жени в по-висока степен към затлъстяване. Дори лекото повишаване на те­лесното тегло увеличава заболяемостта и смърт­ността от метаболитни (свързани с обмяната на веществата) нарушения.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевре­менна смърт.

В България, процен­тът на жените със зат­лъстяване е приблизи­телно 35, на мъжете – 25, на децата и юношите – 10-12. Високостепенното затлъстяване е два пъти по-често сред жените в сравнение с мъжете.

Най-добрият подход в лечението на затлъс­тяването е комплекс­ният, т.е. този, който повлиява и двете страни на енергийното равнове­сие – понижаване приема и увеличаване разхода на енергия. Така ком­плексните програми за профилактика и лечение на този здравен проблем включват промяна в на­чина на живот с няколко основни елементи:

  • Диетични режими.
  • Двигателна актив­ност.
  • Промяна в храни­телните навици – пра­вилен режим на хранене; избягване на пикантни­те подправки и солта, приемане на достатъчно вода и течности, огра­ничаване на мазнините, алкохола и простите за­хари, маломерни порции.
  • Медикаментозна терапия и операция.
  • Диетолозите са водещи при прилагаме на диетичните режими, а кинезитерапевтите – при дозирането на двига­телната активност, обясняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *