Учени от университета Маршал в Калифорния установиха, че изправената стойка е не само по-естетична, но действа добре и върху психиката на човека, пише в. "Кориере дела сера".

Изследването подложило група доброволци на два вида експерименти. В единия случай трябвало да заемат "доминатна стойка" - с високо вдигната глава и изправени рамене с правилно разположено тяло на стола.

При тези условия учените измерили прага на поносимост към болката на участниците в опита. Във втория експеримент се оценявало взаимодействието със събеседника в зависимост от стойката на изследвания, пише БТА.



Резултатите показали, че който е с правилна стойка има съответно и по-голям праг на поносимост към болката и много по-добре се справя със стреса.

Доброволците заявили, че в доминатно положение се чувствали по-сигурни в себе си, владеели положението и изпитвали чувство на превъзходство към "прегърбените". Когато човек общува със събеседник с "доминантна" стойка, той подсъзнателно се стреми да се изправи.

"От данните които получихме стана ясно, че когато някой изпита силна болка, за препоръчване е да стои изправен, а не да се свива на кълбо, каквато е инстинктивната ни реакция - съветва авторът на изследването Скот Уилтърмът. - Когато човек сгъва тялото си, подобна стойка може да го наведе на мисълта, че не контролира положението, а с това може да увеличи възпрлиятието си за болка!"

Учените предполагат, че при доминантна поза организмът пуска в циркулация по-високи нива на тестостерон, а се снижават нивата на кортизола. В резултат на това първият хормон редуцира възприятието за болка, а вторият - за стрес.

Уилтърмът заключава, че в по-дългосрочен план изправената стойка може да ни помогне по-лесно да преминем през силно стресиращи преживявания и в крайна сметка да изградим една по-здрава психика, пишат от inews.bg