Храната влияе на психиката и творческия потенциал !
Posted April 21, 2011
on:
5 вида продукти и най-вече боровинките могат да бъдат определени като най-полезни.
Специалистите постоянно откриват нови аспекти на взаимната връзка между храната, употребявана от човека, състоянието на физическото и психическото здраве и неговият творчески потенциал.
Оказва се, че вече може да бъде направен подробен списък от продукти, които спомагат за повишаване на умствените способности. При това полезните за мозъка продукти са полезни и за сърцето.
Учените смятат, че най-полезни са северните боровинки, които съдържат много антиоксиданти. Както е известно, свободните радикали, с които се борят антиоксидантите, са вредни за сърцето и кръвоносните съдове, а също така влошават паметта и работата на опорно-двигателния апарат.
След северните боровинки по своята полезност се нареждат широко разпрастранените боровинки, които притежават същите свойства, но количеството антиоксиданти в тях е по-малко. За сметка на това, те съдържат вещества, които подобряват зрението.
На трето място могат да бъдат поставени цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тях, разрушават ферментите, които в големи количества водят до развитие на болестта на Алцхаймер и до намаляване на познавателните функции.
След зеленчуците идва ред на по-мазната риба (сьомга, сардина, херинга), която съдържа ненаситени мастни киселини, разграждащи вредните ферменти. Изследвания показват, че ако веднъж седмично се употребява определен вид мазна риба, в значителна степен може да се намали вероятността от заболяване от Алцхаймер.
На пето място сред “умните продукти” специалистите поставят спанака. Установено е, че той забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, а също така възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1712
dieti.info
четете още в dieti.info
Leave a comment