Автор
Woman.bg

Отразява ли се абортът на психиката на жената?

Отразява ли се абортът на психиката на жената и как, е въпросът, на който потърсихме отговор... и се натъкнахме на две противоположни твърдения, плод на американско и британско изследване.

81% от жените, правили аборт, са изложени на по-висок риск от психични проблеми, пише в Daily Telegraph, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Нещо повече - 10% от смущенията в психичното здраве на жената са пряко свързани с аборта, твърдят авторите на проучването с ръководител Присила Коулман.

Изследването представлява анализ на 22 отделни проучвания, обхванали 877 хил. жени, от които 163 831 са правили аборт.

“Данните от анализа показват, че абортите са свързани с умерени до сериозни психични проблеми след процедурата”, казва Присила Коулман.

Сред възможните психични смущения са тревожност, депресия, склонност към самоубийство. Специалистите са установили също, че сред жените, правили аборт, се увеличават и употребата на алкохол и канабис.

На точно противоположното становище са британски учени, чието проучване цитира вестник Daily Mail. Според екипът от университета в Рединг, абортът не повишава риска от увреждане на психичния статус на жената. По техните наблюдения депресиите и тревожността са по-чести сред жени със спонтанен аборт.

Специалистите обаче не са правили разлика в проучването си между това дали абортът е при желана или нежелана бременност. Те не са отбелязвали и социалния статус на изследваните 600 жени и дали те са употребявали предизвикващи зависимост медикаменти. Не са взели под внимание и предразположеността към психично заболяване.

Засега няма данни, че прекъсването на нежелана бременност може да увреди психиката на жената. По-голямата честота на разстройствата сред жени с аборт се обясняват с лошия социален статус, а също и с някои зависимости, които водят до рисково поведение и нежелано зачеване.

Източник: dete.bg