IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоспиването било полезно за психиката

13 декември 2010 08 48

Сънят ни кара да запазваме спомените по-дълго. Дори и лошите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По принцип винаги гледаме да повтаряме, колко полезен е сънят за цялостното ни физическо и психологическо състояние. Сега обаче ще погледнем от „другата страна на монетата“.

Учени от Япония са установили, че недоспиването помага да се спасим от негативните спомени.

Отдавна е известно, че лишаването от сън (депривацията) се отразява отрицателно на свойствата на паметта.

Сънят, необходим за преминаването на информацията от краткотрайната памет в дълготрайната, играе важна роля в процеса на запомнянето.

Хората обаче не искат да запомнят всички събития от живота си.

Японски изследователи са извършили своеобразен експеримент. Те са показали на доброволци серия видеозаписи с нормално шофиране и с автомобилни катастрофи.

След това са разделили доброволците на две групи. На хората от едната група дали възможност добре да се наспят, а другата лишили от сън.

Оказало се, че хората от първата група много добре са запомнили подробностите от всички катастрофи и дълго време не са могли да седнат зад волана на автомобилите си. А доброволците от втората група, които са били лишени от сън, не изпитвали никакъв страх от шофирането.

"Депривацията след стресови събития предотвратява развиването на посттравматичен синдром. Получените от нас резултати ще помогнат да бъдат разработени нови методи за борба с посттравматичните стресови разстройства (ПТСР)", казва Кеничи Курията, един от авторите на изследването.

Интересно, но все пак не прекалявайте.

КоментариКоментари

Glamour_ ( преди 13 години )
Не съм съгласна изобщо! На мен например като ми е криво лягам да си поспя хубаво 1-2 часа. Когато се събудя сякаш започвам наново и нищо лоши не ми се е случвало.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
Стига да можеш да спиш. А човек спи най-добре, след като продължително си е недоспивал или е спал малко :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stardust ( преди 13 години )
E, никой не е казал да не спим :) Ако ни се случи нещо лошо, вместо да се мушнем на сигурно под завивките - да се отдадем малко на нощен живот. После ще се наспим :) Ще взема да опитам... Ееей, това обяснява защо нямам лоши спомени от студентските ми години :) :) :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
Съгласна съм с Принцес! Хубавият сън е много важен! Нали казват: 'Утрото е по мъдро от вечерта', защото като се наспиш добре имаш сили за всичко....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
Супер! Щото аз вечно недоспала се чувствам :-D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Ааа,не!!!Предпочитам да си се наспя сладичко,а лошите спомени ще изглеждат по-малко лоши след хубав сън!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар