Страда ли българинът от психични заболявания?

Проф. д-р Вихра Миланова пред Puls.bg
Обновена: 11 окт 2011 13:31 | 11 окт 2011 08:51,
18
Страда ли българинът от психични заболявания?
Снимка: Dreamstime

Българинът все още не е склонен да говори за психично здраве. Напротив, приема проблемите, свързани с настроението му, като особеност на характера или липса на воля. Когато обаче пониженият тонус, ограничените социални контакти, липсата на активност, се превърнат в основна характерна особеност на ежедневието, специалистите са на мнение, че е засегнато психичното здраве.

Сред нас все още загубата на психо-емоционално равновесие се възприема за срамен белег, какво остава за отхвърлянето на стигматизацията на болните с психични заболявания. Същевременно процентът на хората, които имат психиатричен проблем е твърде висок. Около 20% от населението страда от проявление на психично заболяване, като честотата е еднаква навсякъде по света без значение от етнос, раса и възраст. Отнася се  в не по-малка степен и за нас, българите.

Една пета от населението или всеки пети в даден период от живота си има психиатричен проблем, споделя пред Puls.bg. проф. Вихра Миланова, ръководител на психиатричната клиника в УМБАЛ „Александровска“ в разговор по темата.

В България за лечение в психиатричните клиники на година постъпват към 10 700 души, а необходимостта от специализирано болнично лечение означава, че симптомите на психичното заболяване са започнали да се проявяват много по-рано като процесът се е задълбочил, за да доведе до патологичното влошаване на състоянието.

Една трета от тези хора са неработоспособни, подчертава проф. Миланова, позовавайки се на данни от 2010 г. При 30% от приетите за болнично лечение се отчита риск да посегнат на живота си.

Поредицата от тревожни данни не спира. Вътрешната статистика на клиниката от последните 9 месеца показва, че около 45% от 970 приети болни са млади хора на възраст до 30-35 години, които за първи път постъпват за болнично лечение. На въпроса ми как би могъл да се обясни този факт, проф. Миланова засяга друг болезнен проблем.

Разбираемо е, че при изпадане в психично състояние на млад човек, мобилизирането на близките и семейството му е много по-високо в търсенето на помощ и съдействие той да се справи и да намери отново мястото си в обществото, но не малък е делът на хората, които се нуждаят от помощ.

Държавата разполага с достатъчно легла за болнично лечение във всички от 12-те психиатрични болници в страната.

Главният проблем е, че на хората не е ясен пътят, по който могат да стигнат до получаването на компетентна за състоянието им помощ. От 2001 г. с деинституционализацията на психично-здравните услуги отпада диспансеризацията на психично болните, все още обаче не са създадени структури от нов тип, които биха могли да предоставят необходимите за гражданите услуги. Те биха могли да включват: от консултации във връзка с проявено психично състояние до подкрепа и поддържащо лечение на изписаните от клиниките пациенти. Вярно е, че от няколко месеца бившите 12 диспансера работят като центрове за психично здраве. Но липсват служби, които да предоставят на нуждаещите се допълнителни услуги като работа в групи, реинтеграция в обществото, пояснява проф. Миланова. В момента структурите за психосоциална рехабилитация са толкова малко, че не могат да обхванат нуждаещите се от грижи. Проблем има и при търсещите компетентна консултация от психиатър, без състоянието им да налага болнична помощ.

Голям процент от пациентите преминали през консултативния кабинет на болницата стигат до него след направление от друг специалист, невролог, ендокринолог, кардиолог, алерголог и др., споделя проф. Миланова.

„Лутането“ по специалисти обаче не се дължи на грешна диагноза, както повечето от нас биха предположили, а на спецификата на проява на психичните заболявания. Във висока степен психичните заболявания са придружаващи при хронично болни от други  болести, каквито могат да бъдат диабет, хипертиреоидизъм, друго ендокринно или неврологично заболяване, алергия, астма, рак и др. Тези болни по принцип се нуждаят от специални грижи за поддържане на психичното им здраве.

Друг проблем произтича от факта, че голям процент от хората с психични заболявания не са здравноосигурени - 50% от пациентите на психиатричните клиники не са здравноосигурени, заради което получават лечение на късен етап от развитието на  болестта. Тогава то се финансира от държавата.

Ясно е, че лечението на психичните заболявания е обществен проблем, но не и единствено на институциите. Неизменно място заема личната грижа за психичното здраве. Повече от един милион българи страдат от депресия, а депресията е психично разстройство, което може да доведе до усложняване на психичното здраве. Фактор за развитието на психична болест е генетичната предразположеност. Има семейства, при които по-често се наблюдава склонност към депресия, биполярно афективно разстройство, тревожност, шизофрения и др. По принцип жените са по-предразположени към психични разстройства.

Друг фактор за развитието им могат да бъдат неблагоприятни събития в живота ни, лични и социални, като загуба на близък, работа, финансова безизходица.

Признаци, за да се разпознае нуждата от психична помощ, са понижено настроение, загуба на интереси и на способността за изживяване на радост и удоволствие, намалена работоспособност, бързо уморяване, нарушения на съня, хранителни разстройства, понижена самооценка и самонеувереност, песимистично възприемане на бъдещето, мисли и действия за себеувреждане или самоубийство, пояснява проф. Миланова.

Около 60% от приетите в психиатричната клиниката на болница „Александровска“ са с афективни разстройства, като най-голям е делът на болните с депресия - 400 от 970-те приети през последните 9 месеца са с депресия, други 220 са с шизофрения и т.н.

Стигмата постоянно съпътства психиатрията, споделя проф. Миланова, тъй като болните с психични заболявания са отхвърлени от обществото. 

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Да, защото са му сасипали живота до някаква степен и всичко изглежда така че няма как да се излекува ! За да се излекува е редно да започне нов живот и да има всичко което му трябва ! Душата като иска "някакви неща" в този живот, значи е редно да ги има, защото е божи дар ! А това че някои хора го разбират погрешно, значи вижданията за живота им са погрешни !...Обаче за да се разбере дали някой е наистина болен, значи трябва да реши психотест ! Психотестовете са доказателство !!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Пионер преди 11 години
Безбожието, което насадиха *** е причина за духовната и психическа криза, която се намира българското общество като цяло. Само връщането към исконните ценности, може да ни спаси и като личности и като държавност.
19
0
 
1
 
! Отговори
Клинично преди 11 години
Да.страда.
18
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не им искаме купените съвети отвън! Първо ни разболяха, сега пък се загрижили да ни лекуват.... Всички знаем какви са предпоставките за психично здраве /изключвайки по-тежките вродени заболявания/. И ще говорят за социални контакти..... къде ги? Няма хора, няма специалисти, няма колектив. Половината държава заработва в чужбина. Всеки драпа за кокала и всички говорят само за пари. Горките деца, в каква среда се развиват... като включим и медиите, направо е за страх.
17
0
 
6
 
! Отговори
алтернативно преди 12 години
Българинът се лекува сам с приятели, алкохол и цигари. Така, уви, пълни пак кошничката, ако не на фармацевтичната индустрия, на другата.Няма лоши болести, алъш-веришът върви.
16
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Това в голяма степен са предизвикани отклонения. Нека пишещите такива статии се опитат да живеят "нормален" живот като безработни, получаващи ниски заплати или работейки нещо, което няма нищо общо с квалификацията им. Няма самочувствие, няма сън, няма надежда, всички вече разбраха, че сме лъгани години наред. Хапчето и терапията не са решение.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 13Максим и Николай от Пловдив могат ли да ни накарат да влезем в църквите? А и чий морал биха проповядвали християнския или своя собствен? :) Стига с догми без значение дали става дума за комунизъм или за религия - те никога не са носили нищо добро в дългосрочен план.
14
0
 
6
 
! Отговори
НЕ преди 12 години
Българина може и да страда понякога, но премиера определено е за продължително психиатрично лечение
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безбожието, което насадиха *** е причина за духовната и психическа криза, която се намира българското общество като цяло. Само връщането към исконните ценности, може да ни спаси и като личности и като държавност.
12
0
 
5
 
! Отговори
да преди 12 години
от 89-та насам - категорично, сега берем плодовете им. преди бяха много по-малко и думичката "стрес" я нямаше в речника ни.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страда ли българинът от психични заболявания?Не, защо пък да страдат. Живеят си с тях ... страдат околните
10
2
 
7
 
! Отговори
до номер 7 преди 12 години
шизофренията, брат, е заболяване когато един човек се изживява като няколко отделни личности.Например, като незаменим водач на партия, който в същото време е и ватман.
9
0
 
2
 
! Отговори
Карл Велики преди 12 години
До botoxУважаеми господине, бихте ли бил така любезен да напишете отново пост нъмбър 8 но този път много бавно, че нищо не разбрах? Благодаря ви предварително! ;)
8
0
 
7
 
! Отговори
botox преди 12 години
Статията е много ценна като статистика на разпространението на заболеваемостта. В нея обаче липсват няколко важни елемента. Единият е, че освен разяснявайки депресивната симптоматика, не се прави описание на това как трябва да се подходи при търсенето на подкрепа. Целта е достъпа да бъде лесен, а пътя до здравното заведение - разяснен. Само така може да се намали ефекта на стигмата - когато представиш една симптоматика като сериозна, но не и срамна. Подозирам реклама на "арт терапията".
7
4
 
9
 
! Отговори
Боко тъпия братле преди 12 години
Лудите са само в герб..там има най много шизофреници .
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз, Карл Велики , тържествено заявявам, че булгаристанеца става все по-нормален. Ако не вярвате на мен, то повярвайте на Наполеон от другото отделение.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички сме луди, че позволяваме 22 години да ни мачкат и натискат в калта. Някой стиска ли му да даде статистика на самоубийствата през последните години или няма да е много удобно предизборно!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страдат и още как.Аз имам този проблем.И противно на глупавите мнения на обществото-няма нищо общо между луд,невменяем,умственоизостанал и психичноболен.Разбирасе лудост и невменяемост има при шизофрениците,но преобладаващите психичноболни в България не са шизофреници...
3
1
 
11
 
! Отговори
напълно излекуван преди 12 години
не,нормални сме! хайде,аз отлитам,че някой ще ми открадне гнездото...га...га...га...
2
0
 
25
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
Скоро ходих за медицинско в бургаският психо-диспансер , и се изумих от десетките млади хора които лежат там!!! Тези лъжливи и крадливи политици буквално ни затриват като народ!!!!