Високите токчета, освен че са една от най-честите причини за проблеми в краката, гърба и кръста при жените, могат да се окажат и изключително вредни за психическото състояние.
 

 

За никой вече не е тайна, че с навлизането на обувките с високи токове в модата, се появиха и проблемите с краката - скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, изместване на последните, мазоли, онихомикоза, а също и травматичните инциденти - изкълчвания и фрактури.
 


 

Оказва се обаче, че елегантните обувки са способни да причинят  нервна криза и дори по-тежки психични проблеми, твърдят шведски  учени.
 

 

Според автора на изследването, Ярл Фленсмарк , високите обувки могат да предизвикат тежки разтройства и дори шизофрения.
При носене на обувки с прекалено високи токчета, прасците на краката се напрягат много повече, отколкото в обувки с нисък ток или равна подметка. Напрежението в мускулите на  краката увреждат нервните рецептори и се блокира освобождаването на допамин.  Допаминът е химично съединение с изключително голямо въздействие върху психическото здраве.
 

 

Друго проучване пък показва, че жените, които предпочитат да носят високи токчета водят непълноценен сексуален живот. Учени, събрали данни от 365 жени, като една част от тях носели предимно обувки с високи токчета, а другите предпочитали по-ниски токчета или равни платформи.
 

 

Експертите са стигнали до извода, че носенето на обувки с високи токчета води до нарушения в кръвообращението на крайниците и мускулатурата в областта на малкия таз.
 

 

Според авторите на изследването, влошеното кръвообръщение е причина и за незадоволителните сексуални изживявания.