Социалните мрежи, като Facebook, благоприятстват физическото и психическото ни здраве, според данни от ново проучване. 

 
Американски и италиански учени откриват, че използването на подобни сайтове подобрява настроението и емоционалното равновесие, което допринася за нормална сърдечната честота и по-ниски нива на стрес и напрежение.
 
Въпреки че е индивидуална активност, взаимодействието с други хора в социалните мрежи, има позитивен ефект върху тялото и ума, смятат изследователите. 
 
В експеримента им участват 30 студента, на възраст 19-25 години. Учените наблюдават реакциите на мозъка им, кръвното налягане, сърдечната честота и пр., като по този начин определят нивата на възбудимост, вълнение, стрес и спокойствие.
 
Студентите изпълняват триминутни упражнения - наблюдават панорамни пейзажи, прекарват кратко време във Facebook или решават сложна математическа задача.
NEWS_MORE_BOX
 
Не е изненадващо, че последната задача затруднява и стресира в най-силна степен участниците. Времето, прекарано в социалната мрежа, обаче значително намалява нивата на безпокойство и стрес. Отчитат се и реакции, свързани с повишаване на настроението и благосъстоянието. 
 
Успехът на социалните мрежи може да е свързан именно със специфичното положително емоционално състояние на потребителите, предизвикано от използването на сайтовете, казват изследователите. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.