Хипохондрия – болестен страх от болести

Когато от внимание се нуждае психиката, а не тялото
Обновена: 4 сеп 2012 13:13 | 4 сеп 2012 13:13,
10
Хипохондрия – болестен страх от болести
източник: Reuters

Хипохондрията, или както е по-правилно да се нарича – хипохондричното разстройство, е психично разстройство, характеризирано с постоянен, неоправдан страх за собственото здраве. Засегнатите са в постоянна тревога, че имат сериозно заболяване, което все още не е диагностицирано. Те оглеждат телата си, търсейки симптомите на това заболяване и приемат всяка нередност, независимо колко незначителна e, като симптом на това заболяване. Силно склонни са да си самовнушават и да си приписват симптоми, които всъщност не са клинично проявени при тях.

Характерни са постоянните огледи на собственото тяло и самодиагностицирането. Мъчителният страх преминава за кратко след консултация с лекар или близък, от когото получават уверение, че са напълно здрави, след което страхът се завръща с убеждението, че заболяването е минало недиагностицирано и продължава да напредва.
 
Много хипохондрици хранят съмнения в професионалната компетентност на лекарите. Неспособността им да открият „заболяването“ само подхранва това предубеждение.
 
Състоянието може да стане тежко психологическо бреме и да влоши чувствително емоционалното състояние на засегнатите. Стресът, породен от него, може да бъде изключително мъчителен. Всеки път, когато хипохондрикът чуе за някое заболяване, той започва да открива симптомите му у себе си.
 
Тежките случаи са особено мъчителни и изискват лечение от квалифициран специалист – психиатър, психолог или психотерапевт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 години
Dosta vreme bqh taka i naistina ne vqrvah dori i na lekarite! Poqvi se 1 chovek,preobyrna mi jivota i vsichko svyrshi za otricatelno vreme-bqh veche nai-zdravata i shtastliva :)
8
0
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 11 години
Лечението е само с високоволтов електрошок
7
1
 
2
 
! Отговори
от 6 преди 11 години
разбирам отлично, самата аз съм хипохондрик, но точно това заливане с ненужна информация за болести и реклами за добавките, които ще ни "пазят" от тях, ме излекува. Вече ми е все едно.А в същото време виждам че се работи не за профилактика, а за лечение "на парче"/както и в тази статия например/
6
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Май не разбираш съвсем какво точно представлява хипохондрията.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвременното общество и медии работят активно по въпроса за превръщане на хората в хипохондрици, поемайки непрекъснато ненужни медикаменти и добавки и посещавайки лекари и правейки си изследвания.Що за тема е това, пълно лицемерие!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОЕТО ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО СЕ ОТКЛЮЧИ ИМЕННО СЪС НАТРАПЛИВИ ХИПОХОНДРИЧНИ СТРАХОВЕ.
3
0
 
8
 
! Отговори
sulf преди 11 години
Тази помия ми разби живота, опасна работа си е. Влезеш ли един път в този кръг няма измъкване...
2
0
 
10
 
! Отговори
liubo преди 11 години
Когато се притесняваш за здравето на другите означава ли, че си хипохондрик?
1
4
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 11 години
Хипохондрия имахме едно време, сега сме болни наистина, разболяха ни