:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,764,708
Активни 227
Страници 12,331
За един ден 1,302,066
ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Андропаузата поразява психиката на мъжа

В критическата си възраст някои мъже стават ревниви, други изведнъж ги избива на жени
Снимка: Ройтерс
Не само жените имат повод да се оплакват от промените, които настъпват с тях през климактериума. Съществува критическа възраст и при мъжа, която се нарича андропауза. Обикновено тя се свързва с редица сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа.

За андропаузата обаче започна да се говори открито твърде късно и в световен мащаб - едва преди 7-8 години. "Причината е, че при жените проблемите са по-осезаеми и промените протичат по-драматично", обяснява д-р Милен Кацаров, андролог в Александровска болница. "Това съвсем не означава, че проблемът при мъжете трябва да се подценява", добавя той.

Основният белег на андропаузата е, че тя се отразява на психиката и характера на мъжа и поведението му се променя. Без да е задължително това да се случи, разбира се. В какво все пак се изразят психологическите промени?

"У някои мъже се развива ревнивост, която не е била типична, а други, които цял живот не са ходили по жени, сега изведнъж тръгват", обяснява андрологът. Друга част от мъжете



стават по-сприхави и много мнителни,



по-раздразнителни и склонни към депресия, а трети все по-често чувстват липсата на енергия в работата. "Все още не е изяснен точният механизъм, по който андропаузата влияе върху психиката, но ефектите върху усещанията на мъжете са доказани в практиката", обяснява д-р Кацаров. Въпреки това има хипотези, че тези промени се дължат на намаляването на нивото на тестостерона. Това е съпроводено със спазми в съдовете, а и клетките в мозъка остаряват.

Според някои специалисти андропаузата може да започне още на 35-годишна възраст. За този период от живота на мъжа е по-обичайна т. нар. "криза на средната възраст", която не трябва да се бърка с андропаузата. "Липсва статистика за това дали настъпването на климактериума при мъжа пада като възраст", коментира д-р Кацаров. Андропаузата обикновено започва на 50-55 години, но може и до 70 още да не е настъпила. "Всичко е индивидуално и зависи основно от работата на черния дроб и от метаболизма на хормона тестостерон", обяснява още лекарят. Установено е, че хора, които имат хронични заболявания на черния дроб, са по-податливи на ранна андропауза.

Колкото и да е неприятно, критическата възраст е



белег, че мъжът започва да остарява



Макар общото ниво на тестостерона обикновено да остава нормално, нивото на свободния тестостерон спада. А именно той е активната субстанция в организма, която влияе върху промените в мъжкото тяло. Друга особеност е, че женските хормони в организма на мъжа започват да преобладават за сметка на мъжките.

Тези промени водят след себе си намаляване на мускулната маса - мъжът отслабва физически. Започват да се натрупват подкожни мазнини в областта на корема, в т.нар. паласки и в гърдите, за разлика от трупането на килограми при жените, което основно е в областта на ханша. "Променя се и метаболизмът на мазнините. Това означава, че се увеличава холестеролът, което пък води до проблеми със съдовата система", казва още д-р Кацаров. Причината е, че холестеролът се отлага в съдовете, трупат се атеросклеротични плаки, вследствие на което се нарушава и кръвоснабдяването на органите.

Всички физиологични промени в организма водят и до



намаляването на желанието за сексуални контакти



Разреждат се нощните ерекции до момента на тяхното пълно изчезване. Те вече стават и по-слаби. С напредване на възрастта статистически се увеличават и сексуалните проблеми. При мъжете между 40 и 50 години честотата на тези смущения е между 13-14%, при 50-60-годишните тя става вече към 35%, а при по-възрастните - 40-50%, сочат проучвания, цитирани от д-р Кацаров.

"Заради намаляването на тестостерона през климактериума и по-малката мускулна маса, при мъжете, както и при жените, започва да се развива и остеопороза. Тя е нормален, физиологичен процес, но проблемът е, че при някои се проявява в по-голяма степен", казва още лекарят. Андропаузата води и до промени в кожата. Тя атрофира, увисва, сбръчква се и става по-податлива на ракови заболявания.
 
След 50-55 години мускулите на мъжа отслабват значително в сравнение с младежките години.
 
Понякога андропаузата може да не е настъпила и на 70 години.
2
32479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
30 Януари 2005 10:23
Докторе, прави изследвания и на хормоните на щитовидната жлеза!
Едни от последните проучвания сочат, че диабетът е в пряка вр-ка с проблемите на щитовидната жлеза и обикновено 2-те заболявания вървят паралелно.
05 Октомври 2008 17:44
za6to mujete stavat agresivni i zaiadlivi v tozi period?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД